Insamling i Hede Storgatan 12 ~ Fik och butik lör 26 feb

Idag har det varit insamling i Hede till förmån av Barnhemmet i Ghana. Sara Ramstedt, min svägerska, som har en fin butik med fik hade ordnat så bra och fixat fin annons i lokala annonsbladet och sökt sponsor. Ica Hede sponsrade med ingredienser till kolbullar och ställde upp med släpvagn, Hembygdsgården och Kyrkan lånade ut grillar och Mitthärjdebladet sponsrade med fin annons. Både Saras svärföräldrar och mina var där och stekte kolbullar för glatta livet. Kolbullarna kostade ingenting men man fick istället skänka en slant till barnhemmet. Hela 3438 kr fick vi in!

Hedes brandbil fanns också på plats och alla barn fick åka med på en tur. Jättespännande såklart!

Många kom in i butiken och var intresserade av projektet och jag visade min blogg och pratade om barnhemmet.


Det fanns många givmilda personer i Hede denna dag! Vi fick ihop en hel stor släpvagn med saker. Ica Hede skänkte också sex kartonger med skor. Skor som skulle reas bort men som nu istället får gå till behövande i Ghana.


Det har varit en bra dag och tack så mycket alla Hedebor som ställde upp och kom med saker och lämnade bidrag!

En liten fruktan

Jag är svårt att förstå att jag snart faktiskt ska resa till Afrika med allt vad det innebär och jag får ofta frågan vad jag fasar mest för. Och visst finns det en del saker att vara rädd och fundera över. Maten (borde oroa mig eftersom jag har lite knasig mage), brist på hygeniska möjligheter, hur jag kommer reagera på uppfostringsmetoderna av barnen, mörkret, smutsen, överfall, sjukdomar. Ja, listan kan nog göras lång på sån´t man borde oroa sig för. Men jag känner mig lugn och sansad när jag tänker på allt detta. Det känns bra och jag tar det som en utmaning och ser fram emot att få pröva min personliga gräns. MEN MEN MEN, det finns något jag oroar mig för.

Dessa.....
Ghana juni/juli 2010De är inte farliga men tydligen väldigt stora. Usch usch usch. Men jag kan ju knappast låta bli att resa pga att ett visst land har spindlar. Men ändå. Tänk om jag vaknar upp och har en sån här i sängen.

Om landet Ghana

Vill man lära sig mer om landet kommer här några tips på websídor.

http://www.lonelyplanet.com/ghana

http://www.ghana.gov.gh/

http://www.ghanaweb.com/GhanaHomePage/country_information/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ghana

Ordlista

Här hittade jag en rolig sida om man vill förbereda sig lite på språket. Ghana har visserligen engelska som officiellt språk men det är inte alltid den engelska vi är vana vid.

Exempel:

Betweener - One who assists to win a woman's heart for another

(Kanske inte det viktigaste ordet att kunna men lite kul)


http://www.ghanaweb.com/GhanaHomePage/dictionary/

Full bil mot Härjedalen

JAg och mina barn åkte igår upp till Härjedalen och makens släkt. Jag passade då på att lasta bilen full med saker som vänner och elever samlat in och som jag lämnade av på Ica i Sveg (där man kan lämna in saker till insamlingen). Det blir en resa till upp v.12 för er som inte hunnit lämna saker än. Bilen blev verkligen knökfull!


Elevens val - Fördjupning Engelska

Varje termin har åttor och nior elevens val en timme varje vecka. Valen de har är beroende av vad vi för tillfället kan erbjuda. Men det kan vara sån´t som t.ex drama, matematik, idrott, bok- och film, träslöjd, bild, musik och hemkunskap. Detta är ingenting som eleven får betyg i utan intresse styr deras val. 

Den här terminen har jag startat upp en fördjupningskurs i engelska med fokus på Ghana. Kursen hade jag tänkt mig skulle mynna ut i en bok på engelska om Sverige i allmänhet och om ungdomarna in Östhammar i synnerhet. Den här boken (böckerna?) kommer jag sen ha med mig till Ghana och lämna där till skoleleverna. När jag kommer tillbaka kommer vi att ha två tillfällen då jag kommer att berätta om Ghana och kunna ge feedback på det vi jobbat med. Jag gick runt i alla åttor och nior och berättade om det här valet. 30 elever valde att delta! Så roligt att så många ville engagera sig.

På vår första träff berättade jag lite mer ingående om projektet. På andra träffen fick de bekanta sig lite med Ghana genom att söka sig fram på nätet på några hemsidor som jag i förväg hade letat fram. Även Mickan och Elinas blogg och resedagbok kikade de på.

På tredje träffen brainstormade vi om sån´t som vi skulle ha med i "boken" och vi fick fram en massa bra kapitel och sen fick ungdomarna dela in sig grupper som bestämdes utifrån kapitlen. Dessa kapitel är nu uppstartade:

Familjeliv
Djur och natur
Teknik
Sport
Mat
Högtider
Hemmamiljö
Kläder-mode
Skola-utbildning
Fritidsaktiveteter

Jag kommer också vilja att någon skriver lite allmänt om den svenska historien och sen kommer också alla att skriva en presentation av sig själva.

Elever kommer i första hand jobba i datasalen med sina texter men de kommer också få gå ut och ta kort för att använda för att göra sina arbeten roligare och mer levande.Vi håller också på att samla en bok med frågor som jag kommer att ha med mig till Ghana och försöka få besvarade. T.ex varför har alla småtjejer hål i öronen? Borstar man tänderna?

Har du ngn fråga? Skriv den isf på kommentaren så skriver jag in den i min lilla bok och så får du svar i slutet av maj :)

Lista på saker DU/NI kan skänka

Elina och Michaela beslutade för ett tag sedan att vi skulle skicka ner en container full med saker till Ghana och som kommer finnas på plats när när vi kommer ner i maj. På det här sättet kan vi glädje och hjälpa än mer.

Här är listan med förslag på saker ni kan skänka. Har ni egna förslag så tveka inte att höra av er till oss och fråga. Självklart går det också att skänka pengar. Varenda krona gör skillnad! Inga mellanhänder! ALLT går till barnhemmet!

Saker som behövs som vi tacksamt tar emot:

• Kläder - 0-18 år, både lång- och kortärmat går bra, undvik väldigt tjocka tröjor och jackor.
• Underkläder
• Skor – tofflor, sandaler, flip-fopp, ballerina, sneakers och gympaskor.
• Fotbollsskor
• Handdukar
• Lakan
• Kuddar
• Täcken/filtar
• Blöjor
Bindor
• Papper
• Pennor
• Block
• Skrivböcker
• Sudd
• Plåster/kompresser/bandage/plasthandskar
• Gåstolar
• Spjälsängar/resesängar
• Vagnar- enklare modeller typ sulkys.
• Spel
• Pussel
• Målarböcker
• Pyssel – tex kritor, färger, pärlor, garn till fingervirkning
• Pekböcker/engelska böcker
• Små kastbollar och racketar/hopprep/frisbee
• Örhängen/halsband/hårsnoddar
• Hårtrimmer
• Symaskin + sybehör
• Ryggsäckar/skolväskor
• Cyklar
• Avlagda mobiltelefoner- hårdvaluta i Ghana (som vi kan sälja och få pengar till barnhemmet)
• Skrivbord
• Trädgårdsredskap och verktyg
• Bestick i metall eller hårdplast
• Rejäla förvaringshyllor
• Kyl- och frys (måste vara av lite nyare modell, kontakta oss)

Vi fyller på allteftersom vi kommer på mer....


Underbar bild

Är det inte en underbar på en lycklig liten gullunge som fått fotbollskläder i de svenska färgerna?


Att engagera skolungdomarJag hoppas kunna tillbringa mycket tid tillsammans med skolungdomarna på barnhemmet och följa deras skoldagar och lära mig om hur det fungerar där men också kunna lära dem en del. 

När jag bestömt mig för att fullfölja denna min dröm så var det  en självklarhet för mig att försöka engagera skolungdomarna på Frösan. Jag har denna termin startat upp en fördjupningkurs i engelska på elevens val där vi ska fokusera på Ghana. Över 30 elever valde att delta i detta. Är det inte helt fantastiskt!? Och så säger man att dagens ungdom lever i en mental istid är oengagerade och ointresserade av vad som händer i omvärlden. Här har Frösans elever bevisat motsatsen! 

Projekt Textilslöjden

Textilslöjden tillverkar varje år barnkläder och skänker till Röda Korset. Men i år ska de skänka kläderna till "vårt" barnhem istället.

Summa av insamlade pengar Frösans personal.

Det här är den aktuella summan för insamlade pengar av Frösåkersskolans personal. Det är också "pantpengar". Flaskor och burkar som hittas i skolan pantas och pengarna skänks till barnhemmet.

2833 kr


Istället för julklappar på jobbet

Vi har på jobbet de senaste åren köpt en liten julklapp var och sen lagt i en stor säck för att sen dela ut till alla i personalen. I år tog vi beslut att istället för att köpa (en meningslös?) julklapp till varandra så skulle vi skänka en liten slant var till barnhemmet. Bra idé tycker jag och precis i julens anda. Nu står det ett litet skrin inne i vårt personalrum och jag hoppas på att summan ökar för varje vecka som jag närmar mig min resa.

Barnhemsprojektet - Nyamekye OrphanageBarnhemmet Nyamekye Orphanage startades och drivs av madam Charity Mensah, en stark, fantastisk kvinna som vigt sitt liv till dessa föräldralösa barn. Hon har alltid tagit hand om föräldralösa släktingar och bekantas barn och beslutade sig därför 2005 att starta ett eget barnhem. Hon började med ett 20-tal barn och sedan dess har antalet barn bara ökat och ökat. Nu har hon tagit sig an lite drygt 70 barn i åldrarna 1 dag - 15 år och ger dem en fortsatt chans för överlevnad. 

 
 
Utveckligen på barnhemmet har gått framåt under åren med hjälp av volontärer och donationer från kyrkan. Men med de få ynka medel de har i dagens läge tar de sig inte långt. Vi vill se till att dom har mätta magar, rent vatten, tillgång till sjukvård och mediciner och att de ska kunna ha möjlighet till skolgång. Allt detta ses som en självklarhet för oss, men det är inget som tillhör deras vardag!


Om ni vill läsa om projektet som jag nu engagerar mig helhjärtat i så hänvisar jag till en annan blogg. Besök den och låt er inspireras av dessa två unga fantastiska kvinnor som gav sig ut i världen med sikte på att hjälpa andra.

http://barnhemmetighana.blogg.se


6-20 maj

6-20 maj bär det av till den lilla byn Akwakwaa i Ghana. Det är helt otroligt att jag får vara med om detta. Min hjärna har nog inte riktigt förstått vad som är på gång. Men ibland stannar jag upp och inser att jag kommer vara iväg från mina egna barn i två veckor och då får jag en klump i magen och nästan ångrar mig. Men 6-åriga Tilde tar det här på största allvar och tycker det är spännade att jag ska åka. Hon brukar komma till mig med någon leksak och " den här leker inte jag med så det är kanske bättre att de fattiga barnen på barnhemmet får den". Fina fina Tilde!
En kvinnas dröm

Jag har i många många år haft en önskan och en dröm att få komma iväg ut i världen och hjälpa. Innan jag insåg att jag hade alldeles för dåliga betyg så ville jag bli läkare för att kunna jobba med Läkare utan gränser. Jag har alltid haft en önskan att få komma till ett fattigt land som volontär och Afrika har alltid lockat mig. Min första längtan väcktes redan på mellanstadiet då vi hade en lärarassistet hos oss som bott i Kongo och som berättade för oss om hur det var att leva där. Sen kommer jag också ihåg en engelsklektion på gymnasiet då min lärare berättade om de år hon bott med hela sin familj i (jag tror det var) Uganda. Jag var oerhört faschinerad kommer jag ihåg. "Dit skulle jag vilja åka och jobba på en skola" tänkte jag. Jag var nyfiken och intresserad av Afrika. På alla möjliga vis. Men så rullade livet på. Efter gymnasiet tog jag ett sabbatsår och jobbade, reste och jobbade lite till. Sen blev det universitet, bröllop och barn. Mina afrikadrömmar lades på is.

Men i somras hände det något fantastiskt. Jag och min mans systers mans yngsta dotter (hängde ni med?) Elina träffades över en middag och vi satt och pratade om ditten och datten och hon berättade om sitt och hennes väns Ghana-projekt och att de skulle dit till våren igen.. JAg blev helt betagen av hennes berättelse och sa, kanske inte helt allvarligt, att det skulle vara roligt att följa med. Tänk att det blev verklighet. När mina tankar och funderingar lagt sig så sa jag till Elina några dagar senare att jag verkligen skulle vilja följa med och att jag trodde att mina kunskaper och min erfarenhet skulle vara en tillgång till deras projekt och Elina verkade tycka detsamma. "Desto fler som engagerar sig desto bättre" tyckte hon men ville kolla med andra som skulle med vad de tyckte om att få en "utböling" med. Det var inga problem!

Tänk att jag nu ska få vara med om att uppfylla en dröm som jag haft i så många år. Jag kommer dessutom att genomföra denna dröm tillsammans med några starka, häftiga och självständiga kvinnor som vill försöka göra livet lite bättre för några fattiga barn i landet Ghana.


RSS 2.0